Besparen

Hoeveel energie verbruikt een airco?

In de afgelopen warme maanden gebruikten veel mensen een ventilator, mobiele airco of andere vorm van airconditioning om het huis lekker koel te houden. Maar dit heeft een flinke impact op het stroomverbruik. Tijdens de laatste hittegolf verbruikten we met z’n allen tot wel 30% meer stroom dan normaal. Zo’n verkoelingsapparaat lijkt dus een onschuldige aankoop, maar hoeveel energie verbruikt een airco nu eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten apparaten die voor verkoeling kunnen zorgen. Zo heb je de welbekende ventilator, maar ook de aircooler, mobiele airco of vaste airco. Elk apparaat werkt op een andere manier en heeft een ander stroomverbruik.

Ventilator
Een ventilator zorgt alleen voor luchtverplaatsing en maakt de lucht zelf niet koeler. Je kunt een ventilator wel voor een open raam zetten om wat koelte te creëren. Mits het buiten kouder is dan binnen, natuurlijk. Een ventilator werkt namelijk door lucht van achter de ventilator aan te zuigen en deze lucht via de voorkant weg te blazen. Als de lucht achter je ventilator dus koud is, zoals voor zo’n open raam, blaast de ventilator koude lucht je kamer in. Een ventilator gebruikt daarnaast erg weinig stroom. Als je de ventilator een maand lang zo’n 6,5 uur per dag laat draaien, verbruikt deze ongeveer 10 kWh. Dit kost dit je in een hele maand dan ongeveer € 2,-.

Aircooler
Een aircooler kan, in tegenstelling tot een ventilator, de temperatuur in de kamer wél laten dalen. Dit gebeurt met koud water. Een aircooler heeft een waterreservoir dat je af en toe zelf moet bijvullen. Je kunt met een aircooler de temperatuur tot maximaal 3 °C verlagen. Dit kun je overigens niet zelf instellen. Toch is een aircooler voldoende als je net iets meer verkoeling wilt dan met een ventilator. En je hoeft dan geen volledige airconditioning aan te schaffen. Bovendien verbruikt een aircooler ongeveer hetzelfde aan energie als een ventilator. Laat je ‘m een maand lang elke dag zo’n 6,5 uur draaien, dan verbruikt een aircooler tussen de 10 en 20 kWh.

Similar Posts